Sunday, May 6, 2012
Masala Vadai
Salam semua and good day to all my dear readers.
I practically have to force myself to type today otherwise I will not be able to post any entry and I have so many recipes to post and share with you guys. Kadang2 orang kata bila dah duduk kat rumah sure lepak aje tapi sebenarnya bila dah jadi Domestic Minister ni kerja tak pernah habis. Walaupun duduk dirumah penatnya sama jugak macam masa bekerja. Keluar masuk keluar masuk rumah tau2 dah malam. Lepas tu dah letih dan malas nak duduk depan pc.
Harini pagi2 dah bangun dan buatkan sausage roll untuk anak2 bawa bekal ke sekolah. Lepas tu turun hantar anak teruna dan anak dara pergi sekolah. Dah siap menghantar dorang, balik cepat2 nak buatkan sarapan untuk sikecik dan bapak dia pulak. Dah dorang ni siap bergegas pulak hantar sikecik pergi sekolah dan hantar Big Boss pegi opis. Dek kerana peti ais tu pun dah mintak isi, terus aje ke pasar. Balik dari pasar, kemas kan barang2 yang dah dibeli tu, baik mandi dulu nanti bau busuk pasar tu sure melekat....eeeeeeeeee. Ni dia resipi Masala Vadai yang dah disimplifiedkan dari resipi asal yang dipetik dari buku "Delicious cooking from a Tamil cuisine", buku ni Boss belikan I masa dia ke India dulu. Selamat mencuba.
Ingredients:=
2 cups dhall (wash and soaked overnight)
3-4 green chili (cut thinly)
5 shallots (thinly sliced)
1-2 stalks of curry leaves (cut finely)
1 tsp cumin seed
Salt to taste
Method:-
1. Soak dall overnight, rinse and drain off most of the water and blend coarsely.
2. Add green chili, shallots, curry leaves, cumin and salt. Mix well until fully combined.
3. Heat oil in a pan. Make small patties and fry them until golden brown. Serve warm.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment