Tuesday, July 24, 2012

Agar-Agar Santan Gula Melaka (Palm Sugar and Coconut Milk Jelly)



Semalam masuk hari ke3 berpuasa, kesian pulak dekat anak-anak kalau Mummy tak buat kuih apa-apa.  Dah la jauh dari kampung halaman dan suasana berpuasa seperti di Malaysia.  To make sure they experience whatever little they can get, I made this agar-agar santan untuk juadah berbuka.  Besok kalau dorang dah besar, ada juga dia ingat dulu2 kalau bulan puasa Mummy buat agar-agar santan. 

Bahan-bahannya:-
750 ml air (2 1/2 cawan)
200 gm  gula melaka or dark brown sugar 
1 1/2 peket agar-agar powder (15 gm)
1 helai daun pandan
350 ml santan 
secubit garam

Cara-caranya:-
1.  Masukkan air, gula, daun pandan, 1 peket serbuk agar-agar (10 gm) kedalam periuk, kacau rata dan didihkan sehingga gula larut.  
2.  Keluarkan daun pandan dan tapis adunan kedalam acuan.  Tinggalkan 1/4 bahagian didalam periuk.
3.  Masukkan santan kedalam lebihan adunan tadi, 1/2 peket serbuk agar-agar (5 gm) dan secubit garam.
4.  Masak pada api sederhana sehingga semuanya sebati.
5.  Tuangkan adunan santan tadi ke atas adunan pertama didalam acuan.  Sejukkan dalam peti ais sebelum di potong.

Selamat mencuba ye.  

1 comment:

  1. That's so... sweet!!!! Happy Puasa!!!!Just came across yor blog,excellent blog....

    ReplyDelete

Beauty Tip of the Day